BodóKert: Tartalom / Idegen tollakkal... / A Nemzeti dal két „eredeti” kézirata
BodóKert
Ma 2021. augusztus 1, vasárnap,
Boglárka napja van.
Holnap Lehel napja lesz.


A Nemzeti dal két „eredeti” kézirata
A mai Nyest,hu-n találtam.
- 2014 március 14 péntek
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Idegen tollakkal...
Hozzászólás: 0
Megtekintés: 141

A Nemzeti dal kéziratának csupán a másolata látható a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó Petőfi-kiállításán, de március 15-én – hosszú évtizedek után először – az eredeti is megtekinthető. Az eredeti, autográf kéziratból ráadásul két különböző is van. A forradalom és szabadságharc kezdetének reggelén ugyanis Petőfi már csak a nyomdában vette észre, hogy otthon hagyta szerzeményét.
Nedbál Miklós | 2014. március 14.
|Kölcsey Ferenc Himnusza, Vörösmarty Mihály Szózata mellett talán a harmadik legismertebb, sokak által könyv nélkül is tudott magyar költemény Petőfi Sándor Nemzeti dal című verse. A „Talpra magyar” szövegének keletkezéséről és kéziratainak sorsáról lesz szó az alábbiakban.A pesti Ellenzéki Kör a pozsonyi országgyűlés reformköveteléseit 1848 márciusában aláírásgyűjtéssel kívánta támogatni. Ezt a tervet jóval túlhaladva a fiatal radikálisok francia mintára úgynevezett „reformlakomát”, tüntetést szerveztek március 19-re, a József-napi országos vásár idejére. Petőfi erre az alkalomra tervezett egy verset... A történelem azonban előbbre hozta a szöveg nagyközönség elé kerülését, mivel kitört a bécsi forradalom. Petőfi Sándor így ír erről naplójában:

A Nemzeti dalt két nappal előbb, március 13-kán írtam, azon lakomára, melyet az ifjúság március 19-kén akart adni, mely azonban az eddigi események következtében szükségtelenné válván, elmarad. Míg én az egyik asztalnál a nemzeti dalt írtam, feleségem a másik asztalnál nemzeti fejkötőt varrt magának.


„Petőfi Sándor verse egyszerre hatásos, jól szavalható szöveg és politikai, taktikai bravúr. Alkalmi vers, abban az értelemben, hogy a feltételezett hallgatóság összessége által elfogadható liberális minimum összefoglalása. Retorikája, a hazát elfoglaló közös ősökre való hivatkozás, a magyar történelem dicső korszakainak felidézése a nemesi nemzet fogalmát idézi a reformkori hazafias líra keretei között. A hagyományok emlegetése, a színpadiasság, az erőteljes felszólítás mind azt jelzi, hogy a vers célja egyértelműen a mozgósítás. Sokan leírták már: Petőfi színházi tapasztalatai is benne vannak a költeményben. A versszakokban a szónok beszél a tömeghez, a refrénben a hallgatóság válaszol. A párbeszéd, a színpadról való kibeszélés, a közönségreakciók ismerete is tükröződik benne” – mondja Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum Ki vagyok én? Nem mondom meg – Petőfi választásai című kiállításának egyik kurátora.
Petőfi a Pilvaxban
Petőfi a Pilvaxban
(Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum)

A nagy nap

A Nemzeti Múzeumnál nem

Sem Petőfi naplója, feljegyzései, sem a kortársak visszaemlékezései és korabeli lapok tudósításai nem említik, sőt kizárják, hogy a költő a Nemzeti Múzeumnál is előadta volna a Nemzeti dalt. Ott nem hangzott el a mű, még akkor sem, ha ezt a széles körben elterjedt hiedelmet emléktábla is őrzi. (Maga a tábla is sokat tett azért, hogy a sokan így véljék.) A hiedelem alapja a vers egy illusztrált kottája, amely az áprilisi népgyűléseken ábrázolja a szónokló, szavaló költőt.

A bécsi forradalom híre a magyar fővárosban is előbbre hozta az eseményeket. A Nemzeti dal a Pilvax kávéházban hangzik el először, március 15-én később még háromszor mondja el a verset Petőfi: „E költemény buzdította március 15-kén a pesti ifjuságot. Elszavaltam először az ifjak kávéházában, azután az orvosi egyetemben, azután a szeminárium terén (most már 15-dik március tere), végre a nyomda előtt, mellyet erőszakosan elfoglaltunk, a Hatvani utcában (most Szabad sajtó utca). A szabaddá lett sajtó alól ez a költemény került ki először” – olvasható a Nemzeti dal „egyik eredeti”, kézzel írt példányán. Petőfi körül már akkor legendák szövődtek, sokszor maga is táplálta őket.

Hogyhogy az „egyik eredeti” kézzel írt példány? Landerer és Heckenast nyomdájába érve vette ugyanis észre Petőfi Sándor, hogy – utólagos visszaemlékezése szerint – a romantikus körülmények közt papírra vetett alkotását otthon felejtette. Ezért a művet, fejből, újra le kellett írnia. A refrént azonban itt már nem volt türelme mind ahányszor leírni, csak jelölte, hogy hol következnek az ismétlődő sorok. A kéziratnak ez a példánya került a Petőfi Társaság tulajdonába, és onnan az 1954-ben megalakuló Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményébe. Az otthon feledett, a fenti idézetet is magán viselő változat az Országos Széchényi Könyvtár tulajdona.
A Nemzeti dal Országos Széchényi Könytvárban megtalálható autográf példánya
A Nemzeti dal Országos Széchényi Könytvárban megtalálható autográf példánya
(Forrás: Országos Széchényi Könyvtár)
Újraindul a sajtógép! Kipróbálható Landerer és Heckenast nyomdagépe, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták.Petőfi a „Közvélemény asztalánál” – Kávéház és forradalom / Kalla Zsuzsa irodalomtörténész vezetésével

2014. március 15-én ünnepi, különleges akció helyszíne lesz a Petőfi-kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Varga Katalin, a kézirattár osztályvezetője hozza majd fel raktári helyéről, és teszi rövid időre megtekinthetővé a Nemzeti dal eredeti kéziratát. „A pillanat egyedi, hiszen a 166 éves kézirat, a többi, eredeti autográffal együtt, nem lehet folyamatosan a kiállítótérben. A látogatók a bemutatón megismerhetik azokat a műtárgyvédelmi feltételeket, szempontokat, amelyek alapján nemesmásolatok szerepelnek a tárlatokon. Bár hozzáférhetők speciális kiállítási technikák (fényvédő fóliák, alacsony fényerejű, hőfokú lámpák), a műtárgyvédelem kizárólag rövid idejű kiállítást tesz lehetővé, nálunk csakúgy, mint a világ nagy múzeumaiban, archívumaiban” – mondja Kalla Zsuzsa. És hogy miképpen őrzik a Nemzeti dal példányát az év többi napján? Március 15-én ez is kiderül a Petőfi Irodalmi Múzeumban.


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !


Oldal létrehozási idő: 0.2844 másodperc, 0.2330 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 45. Memória használat: 935,048b