BodóKert: Tartalom / Próza / "Avagy virág vagy te..."
BodóKert
Ma 2021. június 24, csütörtök,
Iván napja van.
Holnap Vilmos napja lesz.


"Avagy virág vagy te..."
próza
- 2018 február 28 szerda
szerző: bodójános Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 72

"Avagy virág vagy te....?"

A törvényszerű dolgok mindig úgy alakulnak, ahogy kell, ahogy lenni szokott. Tavasszal kizöldell a fű, aztán meg elszárad, és a következő tavasszal kezdődik minden elölről. A fiatalokból idősek lesznek, aztán meghalnak, bizony por és hamu vagyunk. Az idősebbek mindig el szoktak szörnyülködni a fiatalabb nemzedék ilyen vagy olyan szokásain, és ez is természetes, mikor ők voltam fiatalok, az idősebbek rajtuk is csodálkoztak, sápítoztak eleget. Ma sincs ez másként: a ma fiatalsága nagyon elüt a korábbi nemzedékekétől szokásaikban, viselkedésükben, és egyéb ismérveik mentén. Kell-e aggódni emiatt?
Aggódni lehet, de felesleges, mert minden nemzedék megoldotta még a saját problémáját, miért lenne ez másként most?
Igaz, ehhez az kellett, hogy az idősebb nemzedék átadja tudását, tapasztalatait, nevelje, okosítsa a fiatalabbat, hol ösztönösen, hol erre kiképzett tudás-átadók, tanítók segítségével. Mert a fiatalokat nevelni, oktatni kell, mindig is így volt, amióta világ a világ. Hogy aztán a tudás-átadás sem megy simán, az mára már nyilvánvaló. Az ideológia, a politika ebbe is beleszól, mára ez is egyértelmű. A világ felettébb bonyolult és sok-ismeretlenes lett, miközben sajnos, a tudás-átadás is a politika eszközévé vált. A sanda szándékok ide is belopóztak, mert ma már nem elég az egyszeregyet megtanítani, sokkal többet követel az élet.
Óvni kell a fiatalt az idősebbnek, mert számtalan veszély leselkedik rá. Korunk un. liberális szemléletének divatja a drogok elnéző kezelése, a nemi identitás kikezdése reális veszélyként kerülgeti az óvatlant, és ha ez állami támogatást nyer, az hihető, hogy ez a helyes út. Persze, az értelmesebbje kikerüli ezeket az ostobaságokat, de nem mindegy, hogy mennyi a veszteség, hányan esnek áldozatul e felelőtlen dolognak.
A történelem oktatása sem egyszerű, mert ha akarom fehér, ha akarom fekete a múlt, a nemzetünk, és a világ története, történelme. Igaz, a gondolkodó ember előbb-utóbb maga is rájön az igazságra, bár egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan, előbb vagy utóbb. Lehet tudatosan elferdíteni egy ország történetét, és erre oktatni a tanuló ifjúságot. Aztán vagy kiderül, vagy nem, hogy hol is az igazság, mert nem mindenki születik tudós elmének.
A kommunista ideológia nagyon értett az ilyen elferdítésekhez. Azt tanították, hogy a múltat végképp el kell törölni. Mi magyarok külön is megkaptuk a testre szabott történelmet. Igaz, hogy kapitalista békék születtek az első világháborút követően, de az igazságtalanságokat majd helyrehozza a népek barátsága. A trianoni kapitalista béke után jön a népek nagy-nagy szocialista barátsága, és majd a Duna tisztára mossa a népek közötti ellentéteket.
A tótok, oláhok, akik jól jártak ezekkel a békékkel, készségesen elfogadták ezt az elvet, mert a területrablásból igazán jól jöttek ki. Hogy mit hoz a jövő, számukra csak az volt fontos, amit a Szovjetunió szajkózott: Európában a határok megváltoztatatlanok, a status quo- t el kell fogadni. Ez volt egyébként a győztes hatalmak ideológiája, a győztes ideológia.
Ki a hibás azért a képtelenségért, hogy sokan elcsodálkoznak azon, hogy a Felvidéken, vagy Erdélyben magyarul is beszélnek? Hogy sokan nem tanulták az igaz történelmet, mert nem tanulhatták. A történelem tanárok nem tudták, vagy nem akarták megtanítani, mert tilos volt az igaz történelem tanítása. A magyarnak tilos volt az igaz tudás oktatása és a megtanulása.
A kommunizmus gyűlölete ezer tőről fakadó: a hamisság és a tudatos félrevezető világszemlélet talaján álló ostoba és embert rontó eszmék gyűjtőhelye volt az a világ! Mi magyarok a történelmet is elfelejtettük, mert muszáj volt elfelejteni, és csak a tudományos szocializmus talaján fakadt ideológia volt az igazi.
Persze, mindig akad jó tanítvány, így ebből a butaság-halmazból egyetemet lehetett végezni, doktori címet lehetett szerezni. A párt apparátus, a tanácsi dolgozók krémje ilyen marhaságok lenyelése után büszkén feszített a megszerzett ál-tudás doktori disszertációja mögött. Ha ugyan ő készítette a dolgozatot, és nem valamelyik írni is tudó beosztottja.
Ilyen világ volt a kommunista rendszer alatt, és még ma is sok haszonélvezője van ennek a kifordult világnak. De nem kell irigyelni ezeket az embereket, mert nem jutott el a tudatukig, hogy a rendszerváltozás mi is volt tulajdonképpen. Hogy neki semmi keresni valója sincs az új nemzedék tagjai között. Ő a salak, a bélsár.
Ilyen szituáció nem egyszer fordult elő a történelemben, és csak az igazi elmék, az emberszabású emberek fordultak az ifjúság felé, megkérdezve:
"Avagy virág vagy te, hazám ifjúsága?"

Hozzászólás
"Avagy virág vagy te..." Kulcsar Eva febr 28 : 15:19 Válasz erre
Hozzászólás: 3827


Írásod komoly, másokért gondolkodó, felelősségre indító.
Gondolataid kimunkálása is példamutató.
Szeretettel fogadva gratulál hozzá az olvasó.Kulcsár Éva"Avagy virág vagy te..." bodójános márc 01 : 09:59 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Vicuskám, olvasóm: nagyon köszönöm!!!!

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 3
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !


Oldal létrehozási idő: 2.8044 másodperc, 2.7339 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 75. Memória használat: 958,184b