BodóKert: Tartalom / Egészség tudomány és pszichológia / Állati eredetű fertőzések esetei
BodóKert
Ma 2021. május 10, hétfő,
Ármin napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.


Állati eredetű fertőzések esetei
Bige Szabolcs Csaba (Balogh Med BT, HO Szolgálat Püspökladány): Állati eredetű fertőzések esetei egy vidéki orvosi körzetben (Cases of zoonotic infection in rural medical district) Cazuri de infecție zoonotică intr’o circumscriptia medicala
- 2018 április 18 szerda
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Egészséges életmód > Egészség tudomány és pszichológia
Hozzászólás: 3
Megtekintés: 107Összegezés: Bár nem tartoznak az úgynevezett ritkakórképek közzé, állatról emberre terjedő megbetegedésekkel, zoonózisokkal az alapellátásban is találkozhatunk. A kórisme megállapítása és a kezelés szakorvosi konzíliumot tesz szükségessé. Tanulmányunkban négy eset kapcsán a prevenció szükségességére, a kockázatcsökkentés jelentőségére hívjuk fel a figyelmet, és ennek elengedhetetlen módozataira.
Kulcs szavak: ritkakórképek, zoonózis, szakorvosi konzílium, prevenció, kockázatcsökkentés.

Bige Szabolcs Csaba (Balogh Med BT, HO Szolgálat Püspökladány):
Állati eredetű fertőzések esetei egy vidéki orvosi körzetben
(Cases of zoonotic infection in rural medical district)
Cazuri de infecție zoonotică intr’o circumscriptia medicala rurala)
Összegezés: Bár nem tartoznak az úgynevezett ritkakórképek közzé, állatról emberre terjedő megbetegedésekkel, zoonózisokkal az alapellátásban is találkozhatunk. A kórisme megállapítása és a kezelés szakorvosi konzíliumot tesz szükségessé. Tanulmányunkban négy eset kapcsán a prevenció szükségességére, a kockázatcsökkentés jelentőségére hívjuk fel a figyelmet, és ennek elengedhetetlen módozataira.
Kulcs szavak: ritkakórképek, zoonózis, szakorvosi konzílium, prevenció, kockázatcsökkentés.
Bevezetés:
Az állatvilágban előforduló fertőző ágensek közül sokan emberei betegségek okozó is lehetnek. Ezek egy része gyakrabban, mások ritkábban jelentkeznek, mint emberi megbetegedések kórokozói. Összefoglalóan zoonótikus fertőzéseknek, illetve zoonózisoknak nevezzük ezeket a kóros állapotoknak. A DEX meghatározása szerint a zoonózisok emberek és állatok közös fertőző megbetegedése, melyeket baktériumok, vírusok, gombák, véglények, férgek és mások okoznak közvetlenül vagy rovarok közvetítésével. /DEX ’09 (2009)/
Nemzetközi bibliográfiai adatok szerint 40 ilyen megbetegedést ismerünk. Ebből a széles palettából saját praxisomban előfordult esetekkel foglalkozom. Ezek bőr-antrax, leptosptosis pomana, cysticercus celluse és .
A lépfene, más szóval az anthrax állati fertőző betegség, mely elsősorban a kérődzőket sújtja. A kórokozó egy spóraképző baktérium, a Bacilus anthracis. Emberi megbetegedés a bőrön, a légutakon és a gyomorbél-rendszeren keresztül való fertőzéssel történik. A behatolási kapu alapján beszélünk bőr-, bél, és tüdő-lépfenéről. Az állati termékek, excrementumok közvetítésével terjed a kór. Emberek számára veszélyt jelent a fertőzés gyanús állatokkal vagy azok termékeivel való munka. A megelőzés az állategészségügyi intézkedésekre támaszkodik, de az egyéni és kollektív védekezés, a higiénia szabályainak és a munkavédelmi intézkedések betartása elengedhetetlen, beleértve, hogy kerülni kell az elhullott vagy beteg állatokat és tilos ezek hósának a fogyasztása.

A Leptospirózis az állatok, egyaránt a házi- és vadállatok betegsége. Okozója egy spirochaeta. Világszerte elterjedt betegség, főként a nedves, vizes régiók veszélyesek, lévén közvetítői a rágcsálók. Emberi megbetegedés inkább a mezőgazdasági dolgozók, pontosabban az állattenyésztők körében gyakoribb, valamint a rossz higiénés körülmények között élők körében. A kutyák, macskák fertőzöttsége is veszélyt jelent az emberekre nézve, ugyan így a sertések is. Az állatok vizelete fertőz, és az kontaminálja a talajt, takarmányt, almot, a felszíni vizeket, ezáltal a fürdés, úszás veszélyeit is említeni kell. Súlyos betegség, gyakoribb formái: Leptospira grippotyphosa, L. icterohaemorrhagiae, L. pomana,L. canicola. A megelőzés ki kell térjen első sorban a rágcsálók irtására, munkavédelmi szabályok betartására, mint a védőöltözet, gumicsizma viselése, közmosás, fertőtlenítőszerek használata, tilos a fertőzött területen átfolyó vizekben fürdeni.

A tehenészcsomó (Nodus mumgentium) a ritkábban kórismézett zoonózisok közé tartozik. A diagnosztizáltaknál valószínűleg több fordul elő, és más bőrbetegségként kezelik. Kórokozója a Paravaccinia vírus, és a tehenek tőgyéről terjed át emberre. A tehénnél spontán gyógyuló seb jelentkezik, ami nem igényel beavatkozást csak figyelmet a gondozó részéről. Az embernél – fejőknél, gondozóknál – a kézen alakul ki fájdalmas, gyulladt bőrelváltozás. Legtöbbször a kézháton és az ujjak tövénél figyelhető meg a lívid, elődomborodó és tetején jellegzetesen lapos, behúzódó hólyag. Formája kerek, átmérője 2,5 cm. Gyógyulási ideje 4 – 8 hét. Gyógykezelést nem igényel, de a bakteriális felülfertőződés megakadályozására javasolható antibiotikum. Hasonlít hozzá Orf (Ecthymia contagiosum), de ez egyrészt inkább a kecskék, juhok megbetegedése, embernél a kézháton vagy az ujjak feszítő felszínén jelenik meg, erythemás, kemény csomó formájában, mely hólyaggá, majd pustulává alakul, regionális lymphadenitis kíséri. Néhány hét alatt spontán gyógyul.

Hydatic ciszta (hólyagféreg) - Echinococcus granulosus fertőzés. Ez az Echinococcus granulosus parazita lárva alakja. Az E. granulusus egy 4-5 mm hosszúságú galandféreg, azaz cestoda, mely kutyák, és más húsevők bélrendszerében élnek, petéik az állatok székletével örülnek ki. Nem véletlenül nevezi „kutyaféregnek” a népnyelv ezen kórt. Az emberben a petékből lárvák alakulnak, ezek pedig a véráram útján különböző szervekbe jutnak, s itt cisztákká alakulnak. Leggyakrabban a májban és a tüdőben jönnek létre, ritkábban az agyban. Tünetei későn jelentkeznek, lévén a ciszták növekedése lassú. Tünetei a megtámadott szervere jellemzőek, például a májban levő hasi panaszokat produkál, májtályogot utánozva. Laboratóriumi leletekből az eozinofia emelhető ki. Immunológiai és képalkotó diagnosztikai vizsgálat tisztázza a kórképet. A szerológiai vizsgálatot ELISA módszerrel végzik. Kezelése lehet gyógyszeres, illetve sebészi. A megelőzés elsődleges szempontja az egyéni higiénia megtartása. Kézmosás fontosságát jelzi, hogy úgy tartják, a hólyagféreg a piszkos kezek betegsége. A sikeres profilaxishoz elengedhetetlen a kutyák féregtelenítése, különösen a kedvtelésből tartott kutyák esetében, továbbá a

Eset ismertetés:
1. 26 éves ffi, tehénpásztor (lakhelye: Havad község, Maros megye) lábán levő nem gyógyuló seb miatt jelentkezett az orvosi rendelőben. Vizsgálatkor a jobb alszár mellső oldalán, térd alatt tenyérnyire 6 cm átmérőjű, fekete pörkkel fedett, fájdalmatlan fekély volt látható. A lágyéki nyirokcsomók ezen oldalon duzzadtak. Elmondása szerint „valami megcsípte”, viszkető göb jelentkezett, melyből előbb hólyag, majd fekély alakult ki. A klinikai kép egyértelműen bőr-anthraxra, pokolvarra utalt. Rákérdezésre kiderült, hogy a bőszárú, háromegyedes gumicsizmájába könnyel beleszóródhatott a spórákat tartalmazó por a legelőn. Az azonnali fertőzőosztályos beutalást és kezelést követően a beteg rövid időn belül gyógyultan újra munkába állhatott.
2. 32 éves ffi, földműves (lakhelye: Lóc, Maros megye) hidegrázás, láz miatt kereste fel az orvosi rendelőt. Láccsillapítás, ágynyugalom hatására állapota nem javult, hanem rosszabbodó általános állapot miatt kórházi beutalás vált szükségessé. Belgyógyászati és járványtani vizsgálatok a leptospirosis pomana diagnózisát konfirmálták.
3. 42 éves nőbeteg (lakhelye: Bözöd község, Maros megye) a kezén levő makacs gyógyulású bőrfolyamat miatt jelentkezett orvosi ellátásra. Vizsgálatkor e bal kézen a hüvelykujj tövénél 2 centiméteres, numularis képlet volt látható. Gyulladt körvonalon belül középen tisztább, behúzódott terület, az egész elváltozást egy halványabb udvar, pír övezi. Bőrgyógyász konciliáns véleménye az epidemiológussal egyezően tehenészcsomó volt. Rákérdezésre a beteg elmondta, hogy egyéni gazdálkodó, négy fejős tehénnel rendelkezik, észlelt egyik tehén tőgyén „pattanást”, de nem foglalkozott vele, elmúlt másnapra.. Az állatorvos felkérésre megvizsgálta az állatokat, de azokon már nem talált kóros elváltozásokat.
4. 52 éves ffi, gazdálkodó (lakhely: Szentistván, Maros megye) hasi panaszai miatt kereste fel a rendelőt. Megtekintésre icterusos külleme tűnik fel, hasa elődomborodó, meteorizmusra és jobb bordaív alatti fájdalomra panaszkodik. A jobb hypocondrium területén a köldökig érő, puha, lekerekített szélű rezisztencia tapintható, légző mozgásokat követi, fluktuál. Röntgen vizsgálatkor májjal összefüggő kerek, éles szélű képlet látható, belsejében folyadék sejthető. Laboratóriumi vizsgálat: emelkedett májenzimek, gyorsult vvt süllyedés (We), eozinofilia. Sikeres műtéti beavatkozás után a beteg gyógyult.

Megbeszélés:
Bár a mindennapi életben nem találkozunk gyakran ilyen típusú fertőző megbetegedésekkel, nem tartoznak az úgynevezett ritkakórképek közzé, és az alapellátásban találkozgatunk velük. Bejelentésre hét zoonozist sorol fel a 81/2002. (IX. 4) FVM rendelet, valamint tizenegyet, mint bejelentésre nem kötelezettet, és harmadik kategóriaként megnevezi az úgynevezett „egyéb hazánkban előforduló zoonozisok” csoportot, s ezzel nyitva hagyta a lehetőséget további kórképek besorolására. Ha az ismertetett eseteket tekintjük, látható, hogy mindegyiknél a prevenció elemi szabályait sértették meg a fertőzöttek. Az elsőnél az alkalmatlan védőruha használata, másodiknál a kontaminált felszíni víz használata, harmadiknál az állaton levő kóros elváltozás figyelmen kívül hagyása, negyediknél pedig a minimális higiéné (kézmosás) elmulasztása volt a fertőzés oka. Ezen tényekre való figyelemfelkeltés jelen tanulmány célja. Az egyéni – magatartáshoz kötött – védekezés mellett elengedhetetlen a feltételek biztosítása, mint például mosdóhelyiségek, folyóvíz, szappan, fertőtlenítőszerek. Mindez a gazdálkodót, mint munkáltatót terheli.
Forrás:
klikk(2009)&oq=DEX+%2709+(2009)&aqs=chrome..69i57.4354j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
Dr. Nagy Lajos foglalkozás-egészségtan szakorvos, Püspökladány: - Zoonozisok a 2018. évben/ Leptospirosis A27.00. – Személyes közlés
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk


Püspökladány 2018. április 12.


Hozzászólás
Állati eredetű fertőzések esetei Kulcsar Eva máj 01 : 07:17 Válasz erre
Hozzászólás: 3814

Hozzászólni nem illendő, a nagy tudás tisztelendő.
Némely részlet tán ijesztő,
ám köszönjük a tudáson és tapasztalatokon alapuló biztatást:
a prevenció fontosságára való figyelemfelhívást.


Kulcsár ÉvaÁllati eredetű fertőzések esetei Isti máj 02 : 10:15 Válasz erre
Hozzászólás: 1751

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Köszönjük ezt a nagyon komoly munkát és a laikus számára is érthető kimerítő elemző fontosságú tájékoztatást!


Állati eredetű fertőzések esetei bigeszab máj 02 : 20:17 Válasz erre
Hozzászólás: 1587

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Köszönöm a megjegyzéseiteket, kedves Éva, Isti!

bigeszabHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti


Oldal létrehozási idő: 1.4690 másodperc, 1.3947 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 64. Memória használat: 1,001,096b