BodóKert: Tartalom / Reform- és biokonyha / Ismerkedjünk meg az articsókával
BodóKert
Ma 2022. december 3, szombat,
Ferenc napja van.
Holnap Barbara, Borbála napja lesz.


Ismerkedjünk meg az articsókával
Ez egy különleges ízvilágú zöldségféle.
- 2021 június 19 szombat
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Konyha > Reform- és biokonyha
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 55Lucullus asztaláról sem hiányozhatott ennek a különös növény virágzatának húsos leveleiből készített ínyencség.

Kezdjük ezt is úgy, mint a legtöbb szenzációt, „már a régi rómaiak is…”, De most igazán, már az ókorban is ismerték, és az okos rómaiak az étkezésen kí-vül gyógynövényként is használták. Afrodiziákumnak tartották, s hogy igazuk volt-e mindenki maga döntse el így utólag. Lucullus asztaláról sem hiányozha-tott ennek a különös növény virágzatának húsos leveleiből készített ínyencség.
De mi is ez a zöldségféle? Fészkes virágú kétéves növény, a tudományos, latin neve: Cynara scolymus L. Nevét a görög szkolimos szóból ered, ez tüskést je-lent, ami a szúrós fészekpikkelyeire utal. Elsősorban a Földközi-tenger nyugati és középső országaiban termesztik, felhasználható részei a bimbók és a zsenge szára. Neve angolul – artichoke -, az arab „al’qarshuf”-ból. Innen a magyar ne-ve is. Bár érdemes megemlíteni az ugyan ebből a forrásból származik az észak olasz neve is: „articioccolo”.
Az articsóka kis mennyiségben tartalmaz kaliumot, foszfort, kalciumot és va-sat, valamint az A, B1, B2, B6 és C. vitaminokat. A cinarin, az articsóka fő ösz-szetevője, májvédő hatású.
Theophrastus (Θεόφραστος) görög filozófus és természettudós készített elő-ször írásos feljegyzést erről a növényről, majd Dioscorides (Διοσκουρίδης) gö-rög orvos foglalkozik vele kimerítően a De Materia Medica című latinra fordí-tott művében. Goethe is említi, de elmarasztalóan ír róla: „A parasztok valami bogáncsot esznek, amire azt mondják, hogy zöldség, - na ez az az étel, amit sohasem fogok megszeretni”.
A monda szerint Articsóka egy gyönyörű leány volt, aki az Aegei tengerben levő Zinari szigetek egyikén élt a szüleivel. Zeusz a görög főisten az Olimposz-ról látogatóban járt testvérénél Poszeidon tengeristennél és megpillantotta a szépséges szép leányt. Görögül a neve Cynara volt. Mikor az isten közeledett hozzá, nem futott el, hanem mosolyogva várta, lépjen közelebb. Zeusz abban a pillanatban beleszeretett, de a lány sem maradt érzéketlen az isten férfiassá-gával szemben. Zeusz annyira beleszeretett, hogy azt akarta, mindig legyen a közelébe, s ezért, mint istennőt felvitte az Olimposzra. Cynara nagyon örült ennek az isteni ajándéknak. Zeusz azonban, hogy a felesége, a tehénszemű Hé-ra gyanakvását fel ne keltse, gyakran magára hagyta szép kedvesét. Ilyenkor beült trónusába és intézte az istenek ügyes-bajos dolgait, vagy hajigálta a földre villámait, így félemlítve meg az engedetlenkedő halandókat. Cynara ilyenkor egyedül érezte magát és elfogta a honvágy szülőhazája, s édesanyja után. Olyan nagyon vágyakozott otthonát újra látni, hogy odalett az étvágya is, már az istenek eledele, az ambrózia sem ízlett neki! Végül gondolt egyet, s le-szállt az istenek hegyéről, és meglátogatta szüleit. Hamarosan észrevétlenül vissza is ment az Olimposzra, de Zeusz gyanút fogott, mivel a lány viselkedése megváltozott. Már nem istennőként viselkedett, hanem mint a földi asszonyok. Zeusz szörnyű haragra gerjedett, s a leányt letaszította a hegyről, vissza a föld-re, ahol articsókává változtatta, azé a szúrós növénnyé, melynek a levelei úgy lebegnek, inognak a szélben, mint Zeusz állhatatlan szerelmei, és a bimbója közepén, a bimbó szívében olthatatlan szerelem él az elérhetetlen kedves iránt.
Lássuk ezek után, miként készíti el házigazdám Umbriában (Olaszország)ezt a főzeléknövényt.
Kezdi azzal, hogy a zöldségestől vásárol 10 darab ökölnyi méretű articsókát (carciofi). Megtisztítja a fejeket, azaz a külső kemény lepelleveleket eltávolít-ja, amíg már csak a zsenge, szép zöld közepe marad, és egy jó éles késsel a tetejét levágja. A szárát is egy 5-6 centis darabon meghántja. A fejen csak ujjnyit hagy a szárból. Ekkor az articsókákat citromos vízbe helyezi, hogy a to-vábbi munka alatt ne színeződjenek el. A fejeket hozzáveregeti a gyúródeszká-hoz, hogy kinyíljanak kissé és a szirmok közé jó bőségesen összevagdalt petre-zselyemzöldet és összezúzott fokhagymát töm, majd lefele fordítva az articsó-ka fejeket egy tűzállótálba sorjázza mellétéve a megpucolt szárdarabokat is. Olajat önt alá – extra szűz, termelőtől származó olíva olajat (!) Mikor kezd sül-ni, felönti fehér borral, lefedi és körülbelül negyedóráig főzi, majd a fedőt le-véve a levét hagyja elpárologni, hogy csak egy mártásszerűség maradjon alat-ta.
Melegen is és hidegen is ízletes húsmentes, alacsony kalóriaértékű étel! Nekem ízlett…
A kérdés az, hogy hol és mikor kapható?
Saját kertben termeszthető – sok napfényt igényel, ültetés ideje március – má-jus, virágzás: augusztus – szeptember, kertészetben beszerezhető a gyökeres palánta.
Tavasszal és ősszel szüretelik, a hazai boltokban piacokon is ebben a két idő-szakban találkozhatunk a friss articsókával.
És ott van a konzerv, az ízletes napraforgóolajban eltett változatok. elérhető áron. Keressük a polcokon!

Bige Szabolcs Csaba
Hozzászólás
Ismerkedjünk meg az articsókával Kulcsar Eva jún 20 : 11:49 Válasz erre
Hozzászólás: 3882


Érdeklődve olvastam.
Kellemes benyomást keltett mind az articsóka, mind az elkészítésekor hozzá társítható adalékok.
Így a vasárnapi ebéd készítésének még hátralevő pár percében kifejezetten felkeltette az figyelmemet.
Köszönöm szépen a hasznos ismertetést, Kedves Szabolcs!


Kulcsár ÉvaIsmerkedjünk meg az articsókával bigeszab jún 21 : 15:26 Válasz erre
Hozzászólás: 1623

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Köszönöm a megjegyzésedet, kedves Éva!
Bár a hűvös klímájú területeken jól fejlődik és hidegtűrő, náluk ritkán kerül terítékre. Kár, mert értékes tápanyagokat tartalmaz, ízletes és jó húspótló.

bigeszabHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
dec 29 : 04:35
Múló évünk immár búcsút integet, az eljövendő hozzon jó egészséget, békét és szeretetet!

Isti
dec 25 : 18:52
Áldott ünnepeket és egy békés új évet kívánok mindenkinek .Isti

Isti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!


Oldal létrehozási idő: 0.5431 másodperc, 0.2060 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 57. Memória használat: 970,232b